Kattokorko.fi

Kattokorko-blogi

Uusi korkolaki tuli voimaan – milloin viimeksi tarkistit luottojesi koron?

Uusi korkolaki tuli voimaan – milloin viimeksi tarkistit luottojesi koron?

Uusi korkolaki tuli voimaan – milloin viimeksi tarkistit luottojesi koron?

Syyskuun 2019 alussa voimaan tullut korkolaki kohtuullisti kulutusluottojen hintoja. Kulutusluottojen ja osamaksujen nimelliskorko ei saa ylittää 20 %. Lisäksi vuosittaiset kulut saavat olla korkeintaan 150 euroa.

Vanhojen luottojen korot ja kulut eivät automaattisesti päivity uuden korkolain mukaisiksi, vaan lainat täytyy itse kilpailuttaa ja maksaa uudella lainalla vanhat pois. Lainojen kilpailuttamisella voit saada tuntuvia säästöjä.

Korkokatto koskee suurinta osaa kulutusluottoja

Uusi korkolaki koskee valtaosaa kulutusluottoja niiden suuruudesta riippumatta. Sääntelyn ulkopuolelle jäävät asuntoluotot, joissa vakuutena on asunto tai muu omaisuus, sekä autojen ja muiden liikennevälineiden osamaksukauppa.

Aiempi korkolaki rajoitti alle 2000 euron suuruisten lainojen korot 50 prosenttiin. Myös lainan kuluissa ei ollut rajoituksia, joten vanhasta lainasta voi joutua maksamaan laskutus- ja lainanhoitokuluja nykyisiä säädöksiä enemmän. Nyt vuosittaiset lainojen kulut saavat olla enintään 150 euroa.

Lisäksi laki vaikuttaa lainan maksuajan pidentämisestä perittäviin maksuihin. Maksuajan pidentämisestä ennen lainan erääntymistä saa periä enintään 5 euroa, jos maksuaika pitenee vähintään 14 päivällä. Maksuajan pidentämisestä perittävät kulut saavat olla maksimissaan 20 euroa vuodessa.

Jos luotonantaja tai luotonvälittäjä rikkoo korko- tai luottokustannuskattoa koskevaa sääntelyä, kuluttajalta ei saa periä korkoa eikä muita luottokustannuksia.

Uusi laki selkeyttää kulutusluottojen hinnoittelua ja aikaisemmin markkinoilla esiintyneet ylilyönnit korkojen osalta jäävät historiaan. Myös pankkien ja rahoitusyhtiöiden välinen kilpailu asiakkaista kovenee ja tämä hyödyttää kuluttajia alhaisempina lainakorkoina.

Vanhat lainat täytyy kilpailuttaa itse uuden korkolain mukaisiksi

Uusi laki koskee ainoastaan 1.9.2019 jälkeen myönnettyjä lainoja ja luottoja. Tätä ennen otettujen lainojen ehdot eivät automaattisesti muutu uuden lain mukaisiksi, vaan vanhat lainat täytyy kilpailuttaa itse.

Vanhat lainat kannattaakin nyt kilpailuttaa ja katsoa millaisella korolla lainan voisi saada.

Kattokorko tarjoaa ensimmäisenä lainapalveluna Suomessa vakuudettomat 10 000 – 60 000 € lainat aina alle 10 % korolla.

Tämä on puolet korkolakimuutoksen asettamasta 20 % maksimikorosta ja on erittäin kilpailukykyinen korko verrattuna suomalaisten pankkien tarjoamiin kulutusluottoihin tai luottokortteihin.

Kilpailuta lainasi tästä (linkki lainahakemukseen)

Aiheet: Lainan korko