Kattokorko.fi

Kattokorko-blogi

Korkolaki uudistui – näin kulutusluottojen korkokatto vaikuttaa

Korkolaki uudistui – näin kulutusluottojen korkokatto vaikuttaa

Korkolaki uudistui – näin kulutusluottojen korkokatto vaikuttaa

Kulutusluottojen korkokatto on taloudellinen säädös, joka asettaa rajoituksia lainan korkoprosentille. Lue lisää, mitä korkolaki käytännössä tarkoittaa.

Suomessa on voimassa korkolaki, joka asettaa katon lainojen koroille. Korkolain tarkoituksena on suojella kuluttajia liiallisilta korkokuluilta ja estää suurista koroista johtuvaa velkaantumista. Korkokatto ilmaistaan prosenttiosuutena lainan kustannuksista.

Korkolaki Suomessa

Lokakuun 2023 alusta lähtien kulutusluottojen, osamaksusopimusten ja luottokorttivelkojen enimmäiskorko voi olla enintään 15 prosenttia lisättynä korkolain mukaisella viitekorolla. Ajantasaisen viitekoron voi tarkistaa Suomen Pankin verkkosivuilta . Esimerkiksi korkolain mukainen viitekorko 1.1.–30.6.2024 aikana on 4,50 %. Mutta vaikka viitekorko nousisi yli 5 %, luoton nimelliskoron ei sallita ylittää 20 prosentin rajaa.

On hyvä tietää, että korkokatto koskee nimelliskorkoa eikä sisällä muita mahdollisia luoton kuluja, kuten lainan avausmaksua ja tilinhoitomaksuja. Tämän vuoksi todellinen vuosikorko, joka ottaa huomioon kaikki lainan kulut, voi olla yli 20 prosenttia. Muut lainan kulut eivät kuitenkaan saa ylittää 0,01 prosenttia päivässä luottosopimuksen voimassaoloajalta ja kulut saavat olla enintään 150 euroa vuodessa.

Kulutusluottojen korkokatto koskee myös vanhoja jatkuvia luottosopimuksia, jos niihin tehdään uusia nostoja. Esimerkiksi joustoluotoissa uusien nostojen enimmäiskorko on jatkossa korkokattolain mukainen, vaikka lainasopimus olisi tehty ennen lokakuun 2023 alkua.

Lokakuussa voimaan astunut 15 %:n korkokatto ei koske liikennevälineiden osamaksukauppaa. Esimerkiksi auton osamaksusopimuksen korko voi jatkossakin olla yli 15 %.

Koron enimmäismäärän muutokset

Viime vuosina kulutusluottojen korkojen enimmäismäärää on muutettu useamman kerran. Kulutusluottoja koski 1.9.2019 alkaen 20 prosentin korkokatto. Tämä tarkoitti, että vakuudettomien kulutusluottojen nimelliskorko sai olla enintään 20 %.

Tällöin hyödykesidonnaiset luotot, kuten luottokorttivelat ja kauppojen osamaksusopimukset, eivät kuuluneet korkokattosääntelyn piiriin. Näin ollen esimerkiksi kodinkoneiden, verkkokauppojen ja huonekalujen osamaksuissa on saattanut olla 20 prosenttia korkeampi korko.

Koronapandemian aikana noudatettiin tilapäistä kulutusluottojen korkokattoa. Tällöin uusia lainoja sai myöntää korkeintaan 10 % korolla heinäkuusta 2020 syyskuun 2021 loppuun asti. Lokakuun 2021 alusta palattiin 20 prosentin korkokattoon.

Tarkista lainasi korko

Oman henkilökohtaisen koron lainalle saat tietää vain lainaa hakemalla. Rahoitusyhtiöt tekevät aina hakijan taloudelliseen tilanteeseen perustuvan lainatarjouksen, jossa esitetään lainan ehdot, kuten lainan korko, kuukausierä ja viitekoron tarkistukset. Hakemus on ilmainen eikä saatu lainatarjous velvoita nostamaan lainaa.

Katso oma henkilökohtainen korkosi kilpailuttamalla lainasi tästä

Aiheet: AjankohtaistaKorkokatto